Ünnepi dekoráció mindenkinek!

 A Gödöllői Királyi Kastéllyal szemben a Művészetek Háza mellett van Karácsonyház ami az ünnepekre átváltozik. Innen megtudhatod hogyan, és ötleteket is meríthetsz belőle!

Karácsonyház 2018

Facebook

Felhasználási feltételek, Kapcsolat

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 1. § (2) bekezdése értelmében a weboldal, mint szerzői alkotás törvényes védelmet élvez, 18. § (1) bekezdése értelmében a szerzők kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, illetve a többszörözést engedélyezze. A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képeket is!

Kapcsolat:

tulipazsofi_kukac_gmail_pont_com

Madáretető házilag

2013.01.25. 08:47 Tulipa Zsófi

homemade-bird-feeder_00.jpgAligha van vidámabb elfoglaltság a szürke téli hétköznapokon, mint a madáretető környékén hancúrozó kedves kis madarak játékában gyönyörködni.

Általában a tartós hideg beköszöntével kell az etetőket feltölteni. Az etetési időszak naptárhoz igazítva december elejétől február végéig tart. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan tegyük ki elegendő táplálékot, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre.

Ime egy ötletes madáretető, amit könnyedén otthon is elkészíthetünk.

 

 

A madáretető elkészítéséhez szükségünk lesz:

- 1 literes vagy 1,5 literes üres műanyag flakon

- 2 darab fakanál

- egy kis darab zsinór vagy spárga

- hegyes, élés, vékony pengéjű kés

- magok a madarak etetéséhez

homemade-bird-feeder-5.jpg

1. lépés Mossuk ki az üveget és szárítsuk ki, valamint távolítsuk el róla a címkét.

2. lépés Jelöljük meg tollal a flakonon a fakanalak helyét. A kanalak között legalább 2,5-3 centiméter távolság legyen, a flakon átellenes oldalain.

homemade-bird-feeder-6.jpg

3. lépés Ezután a hegyes pengéjű kés segítségével vágjunk egy 'X'-et azon a helyen, amit tollal előzőleg megjelöltünk. A vágás legyen akkora, hogy a fakanalat könnyen át tudjuk rajta tolni.

homemade-bird-feeder-7.jpg

homemade-bird-feeder-8.jpg

4. lépés A késsel ejtett lyukon keresztül toljuk át a fakanalat a kanál nyelével előre, a fakanál feje nézzen a flakon aljának az irányába. A fakanál fejénél lévő lyukat vágjuk kicsit nagyobb méretűre, annak érdekében, hogy a magok a lyukon keresztül a fakanál fejére tudjanak kihullani.

homemade-bird-feeder-9.jpg

5. lépés Töltsük fel a flakont magokkal egy tölcsér segítségével, majd zárjuk le a kupakkal.

homemade-bird-feeder-101.jpg

6. lépés Fordítsuk fejjel lefelé a flakont és zsinórral vagy spárgával tekerjük át többször úgy, hogy a flakon egyik oldalán szoros görccsel rögzítsük azt és maradjon meg legalább egy 20-30 centiméteres szabadon lógó zsinór darab. Ismételjük meg ugyanígy a zsinór tekerést úgy, hogy most az átellenes oldalon kötünk görcsöt a zsinórra és ott is marad még lógó zsinór. A két szabadon lévő zsinór végét kössük össze, ebből lesz a madaretetőnk akasztója.

homemade-bird-feeder-11.jpg

homemade-bird-feeder-121.jpg

7. lépés Keressünk egy olyan helyet az etetőnknek, ahol a maradak könnyen rátalálnak és ahol mi is láthatjuk a rászálló madarakat.

homemade-bird-feeder-2.jpg

forrás: onegoodthingbyjillee

Néhány fontos tanács a téli madártetéshez:

(I) Mivel etessünk? A leggyakoribb a fekete napraforgó, de bármilyen olajos mag – dióbél, tökmag – megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja.

(II) Ne adjunk kenyérmorzsát, mert hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Kerüljük a sózott vagy pirított magvakat.

(III) A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

Ha tetszik amit csinálunk, csatlakozz hozzánk Facebook-on is! A megosztást is megköszönjük szépen!

FIGYELEM! A KARÁCSONYHÁZ ELKÖLTÖZÖTT A KIRÁLYI KASTÉLY PÁLMAHÁZÁBÓL, ÚJ CÍMÜNK: 2100 Gödöllő, Szabadság út 2. A MŰVÉSZETEK HÁZA MELLETT A KASTÉLLYAL SZEMKÖZTI PARKBAN!

karihaz_terkep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://karacsonyhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr525041842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása